Kuinka paljon olet valuutan tarpeessa?
Monet taloudet ovat muuten odottamattomassa käteisentarpeessa. Kulutusluotto voi olla apu esimerkiksi loma-asunnon, soutuveneen, tai vain oman ajokortin hankintaan.

Useat kotitaloudet säästävät käteistä sivuun huonon päivän varalle. Jokainen ei kuitenkaan pysty laittamaan käteistä säästötilille, vaan kun odottamatonta rahantarvetta tulee, on turvauduttava valuutan vippaamiseen toiselta taholta. Luottoa pysty hakea ennakoimattomaan pulaan, vaikkapa vakavan sairauden kuluihin, auton korjaukseen tai vesivahingon tuhon korvaamiskuluihin. Luottoja ja lainoja antavien yhtiöiden puoleen kääntyminen samanlaisissa tapauksissa ei ole hävettävä vaihtoehto. Pitää useinmiten ennen kulutusluoton hakemista pohtia kunnolla, että onko mahdollista pärjäämään tilipäivään asti, vaikkapa jos tiskikone, tai auto kaipaa huoltoa eikä sen viikon rahat piisaa hintaviin huoltokuluihin. Useissa tapauksissa kulutusluoton anominen on valitettavasti pakollista, eikä pysty muuhun, kuin hakea luottoa asialliselta lainaajalta sekä maksaa se monissa, tai isommissakin maksuerissä pikkuhiljaa takaisin.
Lainaa halutessa pitää ottaa selvää oma varallisuus ja maksukyky, jotta saat itsellesi parhaimman kulutusluoton. Ongelmallisessa tapauksessa et voikaan maksamaan luottoa takaisin ja velkaannut niin pahasti, että joudut velkakierteeseen. Jos omaan rahalliseen tilanteeseen tulee jostain syystä ongelmia, etkä voikaan lyhentämään velkaasi, pitää mennä käymään mahdollisimman nopeasti kulutusluoton maksaneeseen yritykseen ja sopia uudesta maksusuunnitelmasta.

Pikavippi ilman takaajaa
Itselle hakiessa suurta luottoa vaatii luotonantaja sinulta jonkinlaisen takuun takaisinmaksusta. Kulutusluoton myöntäjä haluaa useinmiten myös tarkasti ottaa selvää minkälaiseen käyttöön pikavippiä käytetään. Takuuksi hyväksytään esimerkiksi loma-asunto, arvokkaita osakkeita tai vaikka moottoripyörä, jos omaisuuden arvo ulottuu haluttavan suuruuden suuruoseksi. Muita vaihtoehtoja ovat ystäväsi, tai joissain tilanteissa esimerkiksi valtio, joka on takaaja vipillesi. Näinollen lainan takaana on sanonut olevansa vastuussa maksamaan vipin sinun puolestasi, vaikket itse kykene yhtään maksamaan. Vakuudet tai lainan takaaja kulutusluotolle halutaan siksi, että jos et voikaan lyhentämään laskuasi pois, on lainanantajalla oltava jokin tae siitä, että velat hoidetaan silti jotenkin takaisin korkoprosentteineen.
Lainat ilman vakuuksia: vipit eivät halua takaajaa tai takaajaa mitään siksi, että useinmiten vippi on vähemmän käteistä. Luottojen kulut ovat silloin kalliimmat siksi, että kulutusluoton myöntäminen ilman vakuuksia on riskimpää rahanantajalle. Pienempien kulutusluottojen kulut ovat massiivisemmat jos anojalta ei haluta takaajaa. Lainan myöntäjä ei myöskään useinmiten halua ottaa selvää mihin käyttöön annetut tulot kulutetaan. Luottoa miettiessä tarkastetaan useinmiten palkkasi ja onko sinulla maksuhäiriömerkintää. Se tarkoittaa, että lainantarjoaja vaatii sinulta enemmän käteistä ja vakaata taloutta. Kuinka vakaa talous asettaa lainasumman. Jos sinullaon maksuhäiriömerkintöjä, tai sinulla on oletettua alhaisemmat/epäsäännölliset palkat, et luultavasti saa pikavippiä, takaaja tietysti voi auttaa asiaa.

Luottojen korot
Luottojen korot vaihtelevat huomattavasti. Kun haet lainaa tai lainanlyhennystä, kannattaa sinun olla varma lainaan tulevista kuluista ja laina-ajoista ennen päätöksen tekemistä. Näin voit ottaa itsellesi sopivan kulutusluoton juuri sopivalla takaisinmaksuajalla ja pienemmällä korolla. Voit saada kulutusluoton paljon halvemmalla, kuin luuletkaan. Jos haet omasta pankistasi lainaa, on kulut yleisesti matalammat, mutta tänä päivänä erot pankkien lainoissa ja kulutusluotoilla, sekä muilla lainaa myöntävillä firmoilla ovat pienentyneet tuntuvasti vuosien aikana.

Kuinka pääset pois velkakierteestä
Jos et ole kyennyt maksamaan vippiäsi pois, vaan otat uuden kulutusluoton hoitaaksesi edelliset vanhentuneet luotot pois, olet olet ajautunut vippikierteeseen. Mitä kauemmin aika menee, sitä suuremmaksi luottosi paisuu. Pitää samantien tämän tajutessasi kysyä velkaneuvojalta apua. He kartoittaa oikean rahatilanteesi ja olla varma kuluista ja tuloista ja varsinkin auttaa pienentämään menosi mahdollisimman pieneksi, jotta saat luottosi muuten maksettua. Sinun pitää hakea yhteyttä velkojiisi ja perintätoimistoon ja yrittää ratkoa velkojasi sitä kautta. Ei pidä punastua omista maksuongelmistaan, vaan pyytää apua vaikeuksiisi.
Vanhentuneen kulutusluoton rahalliseen tilanteeseen on monta eri apukeinoa. Joko otat suuren kulutusluoton, maksat kerralla kaiken pois ja lyhennät sitten tätä yhtä lainaa erissä. Seuraava vaihtoehto on sopia luotot velkojien kanssa yksi kerrallaan ja maksat niitä kuukausimaksuerissä. Ja vielä yksi vaihtoehto löytyy, mikä on sekoitus, eli osaan veloista sovitaan maksusuunnitelmat ja loput lasketaan yhteen ja velkojen lyhennys on mahdollista näin. Kaikilla vaihtoehdoilla on hyvät ja huonot puolensa.. Sopivin vaihtoehto riippuu siitä kuinka paljon olet rahallisesti yhteensä velkaa ja onko sinulla useita eri velkojia.
Sovinto voi onnistua, ole siis ajan tasalla ja samantien, kun epäilet voivasi lyhentämään lainojasi ajallaan, soittele ja kysele ja selvitä mitä asioita on tehtävissä ja mikä juuri sinulle ja sinun taloudellesi on mukavin ratkaisu.

Myöhemmin lisää materiaalia ja esim. kulutusluottovertailua. :)